terrasreiniging in Zeeland

Dakgoten worden soms over het hoofd gezien, maar ze hebben een doel. Om vocht en andere problemen in huis te voorkomen, moeten dakgoten regelmatig worden geleegd en schoongemaakt.

Het belang van de dakgoot

Wanneer het weer en de temperatuur veranderen, kunnen bladeren losraken en in de dakgoot terechtkomen. In de dakgoot liggen echter meer dingen dan alleen bladeren. Bijna standaard komt alles wat op een schuin dak terechtkomt, ook in de dakgoot. Denk maar aan al het afval dat je dak regelmatig binnenkrijgt van vleermuizen of vogels. In het voorjaar zien we ook vaak dat vogels nesten bouwen op daken of zelfs onder dakpannen.

Waarom is het zo belangrijk om mijn dakgoten schoon te maken?

De enige functie van een dakgoot is het afvoeren van regenwater. Als je dakgoten echter verstopt zitten met bladeren en ander vuil, kan je woning schade oplopen. Regenwater moet snel door de dakgoot worden afgevoerd om het pand te beschermen. Als de dakgoot verstopt is, kan het water niet meer worden afgevoerd naar de regenpijpen. Dit kan zelfs leiden tot aanzienlijke funderings- en huisschade als het niet snel wordt opgelost.

Een ander risico van het niet schoonmaken van je dakgoten zijn ijspegels. Deze kunnen zich bij koud weer in je dakgoten ophopen en een gevaar vormen als ze naar beneden vallen. Het is dus erg belangrijk om regelmatig je dakgoten schoon te maken.

Voorkom ongedierte met schone dakgoten

Ongedierte houd je weg van je woning door je dakgoot goed te onderhouden. Zo hopen bladeren en vuil zich meestal op als er een lek in de dakgoot zit. Vooral bij warm weer begint dit snel te schimmelen en te stinken. Dit trekt bepaald ongedierte aan, zoals vliegen en andere insecten. Insecten verzamelen zich in je dakgoot omdat deze lekt of verstopt is, wat veel ongedierte aantrekt.

Ratten, vogels en ander ongedierte zoals marters kunnen aanzienlijke schade aanrichten. Ongedierte laten vaak schade en nare geurtjes achter, naast andere zaken zoals geknaag, resten van prooidieren en uitwerpselen. Daarnaast brengen de geluiden van deze beestjes zorgen of onrustige nachten met zich mee. Eenmaal binnen of in de buurt van je huis is dit ongedierte uiterst moeilijk te bestrijden. Daarom zijn regelmatige reiniging en onderhoud van de dakgoten cruciaal om ongedierte tegen te gaan.

Hoe kan je de dakgoot schoonmaken?

Is het alleen een kwestie van bladeren verwijderen of ook oude rommel en vuil? Dan kun je de dakgoot vaak zelf schoonmaken. Gebruik een handstoffer, een vuilblas en een paar handschoenen. Heb je moeite of tegenslagen bij het schoonmaken van je dakgoten? Dan is het verstandig om een expert in te huren om de dakgoot schoon te maken.

Rico’s Glas & Gevelreiniging is gespecialiseerd in het reinigen van uw dakgoot. Wij zijn uitgerust met de benodigde materialen en gereedschappen voor de klus.

Wilt u ook graag uw dakgoot gereinigd hebben? Neem dan contact met ons op en wij zullen een vrijblijvende offerte voor u maken!